Alkutunnelmia

12.1.2011 Ensimmäinen viikko Laosissa tulee pian täyteen, työt on alkaneet samoin kuin asunnonetsintäkin. Seuraavassa lyhyesti ensimmäisten päivien kokemuksia ja ihmettelyn aiheita, joita tässä maassa riittää varmasti loppuun asti…

Yllä oleva kuva on keskustassa sijaitsevan Patuxain puiston laidalle nostetuista lipuista ja kertoo sosialistiperinteen vahvasta asemasta (toisin kuin aluksi luulin, punaisella pohjalla oleva lippu on paikallisen puolueen lippu eikä naapurimaa Kiinan lippu) . Sosialistiperinne kuten valtauskonto buddhalaisuuskin ilmenevät mm. paikallisen kalenterin juhlapäivissä joihin kuuluu niin kansainvälinen naisten päivä (8.3.) kuin Buddhan päiväkin. Buddhalaisuus näkyy maisemassa erityisesti monien temppelien muodossa, joita en tosin ole vielä rohjennut kuvata.

Kuvaaminen tuleekin keskittymään vahvasti viikonloppuihin, sillä työpäivät syövät suuren osan valoisasta ajasta arkena. Toimisto sijaitsee vanhassa Vietnamin sodan aikaisessa bunkkerissa, joten työpäivinä aurinkoa näkee lähinnä lounastauolla sillä aamuisin töihin kävellessä ilmassa on usein paljon usvaa kun taas päivän päätteeksi kotiin kävellessä aurinko jo laskee. Lounaaksi syödään useinmiten nuudelisoppaa (foe) tai riisiä jonkin enemmän tai vähemmän tulisen liha-kasvislisukkeen kera työpaikan porttien vieressä sijaitsevassa katukuppilassa. Lompakkoa lounas verottaa 10,000 paikallista valuuttaa (kip) eli noin euron. Ennen Laosiin tuloa olin ollut elämässäni kerran miljonääri käteisen valuutan määrässä laskettuna, täällä sama tapahtuu joka kerta kun käy vaihtamassa valuuttaa.

Ensivaikutelma liikenteestä oli rauhallinen, kun Bangkokista tullut koneeni laskeutui vihreiden riisipeltojen keskelle ja hetken aikaa jopa epäilin kunnollisen kiitotien olemassaoloa. Kilometri auton kyydissä lentokentältä ja todellisuus osoittautui täysin toiseksi. Moottoripyörät, autot, erilaiset tuk-tukit, polkypyörät ja muut liikennevälineet tukkivat kadut niin tehokkaasti aamu- ja iltaruuhkan aikaan että useimmissa risteyksissä on liikennepoliisit ohjaamassa liikennettä kun valot eivät vedä niin suuria liikennemassoja. Hotellilta työpaikalle on matkaa vajaa kilometri, johon autolla kului ensimmäisen työpäivän aamuna 15 min ja toisen työpäivän aamuna kävellen melkein 20 min koska en päässyt ruuhkalta ylittämään katuja. Kollega kertoi liikkumisen vaativan vain hieman ‘siviilirohkeutta’ jonka kuulemma oppii nopeasti. Samalla pitää tosin kasvattaa silmät selkään kun paikallisten ajotavat ovat aivan eri planeetalta kuin mihin on Euroopassa tottunut. Vai mitä sanotte siitä, että inssin läpäisee pitkälti sillä että osaa ajaa kahdeksikkoa ja peruuttaa sivupeiliin katsomalla? Moottoripyöräänkin kertoman mukaan tarvitaan kortti, tosin moisen ajopelin saa vuokrattua ilman minkäänlaista ajoluvan näyttämistä useammasta kuin yhdestä paikasta.

Tällaista menoa ensivaikutelmien osalta, asunnonetsintä jatkuu ja viikonloppuna luvassa mahdollisesti muutto sekä työvaatteiden shoppailua/teettämistä riippuen siitä, miten paikallisen mittapuun mukaan jättiläismäinen suomalainen mahtuu valmiisiin virkahameisiin. Epäilen että tieni vie kangaskauppiaan luota räätälin pakeille…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s