Elefanttien maassa

20.9.2011 Toissaviikolla teimme yhden ystävän kanssa retken Thaimaan pohjoisosissa sijaitsevaan Chiang Main kaupunkiin. Yksi miniloman ehdottomista kohokohdista oli päiväretki elefanttien suojelualueelle, joka sijaitsee vajaan puolentoista tunnin ajomatkan päässä kaupungin pohjoispuolella.

Elephant Nature Park -suojelualue on toiminut alueella 1990-luvulta lähtien ja siellä on tällä hetkellä yhteensä 37 elefanttia, joista kaksi on alle kolmivuotiaita pikkuelefantteja. Suurin osa elefanteista on entisiä työnorsuja eri puolilta Thaimaata, jotka on pelastettu suojealueelle huonoista oloista sen jälkeen, kun sademetsien hakkuuteollisuus kiellettiin. Joukossa on lisäksi mm. entisiä sirkuselefantteja ja orpoja villielefantteja jotka eivät pieninä pärjää yksikseen. Yhdistävä tekijä monille elefanteille on niiden kärsimät vammat muodossa tai toisessa, joista ne hitaasti toipuvat suojelualueella missä ne saavat jatkuvaa eläinlääkärin hoitoa. Näimme mm. norsuja jotka kärsivät selkä-, lonkka- ja jalkamurtumista, norsun joka toipui hakkuuteollisuuden aikana kehittyneestä huumeriippuvuudesta ja muutamia jotka olivat astuneet maamiinaan Thaimaan ja Burman rajaseudulla joka on edelleen vahvasti miinoitettu. Monet murtumista olivat seurausta auto-onnettomuuksista, joihin elefantit joutuvat kaupungeissa missä niitä edelleen käytetään kerjäämisen apuna.

Norsujen voinnista johtuen tällä suojelualueella ei ole tarjolla norsunratsastusta eivätkä elefantit esittele taitojaan jalkapallossa kuten joissain muissa paikoissa, mikä tuntuu lähinnä hölmöltä turistiviihteeltä tämän retken jälkeen. Ratsastus tosin lienee ihan hyväksyttävää toimintaa niin kauan kuin elefantteja kohdellaan hyvin. Sirkustemppujen sijasta pääsimme syöttämään elefantteja sekä pesemään niitä jokeen. Jokainen elefantti syö päivässä noin 10% painostaan, mikä aikuisen elefantin kohdalla tarkoittaa 200-300 kg hedelmiä ja kasviksia. Suojelualueella norsuille syötetään kahdesti päivässä yhteensä noin puolet tästä ruokamäärästä, ja lopun ne etsivät luonnosta kulkiessaan vapaana puiston alueella. Vierailupäivänämme ruokalistalla oli banaaneja, vesimelonia ja kurpitsaa.

Ruokavarasto ja muutama täytetty annoskori, jollainen jokaisella elefantilla on oma

Yleensä norsuja syötetään siten, että banaaninippu tai melonin/kurpitsan lohko tarjotaan niille kädestä, josta ne poimivat sen kärsällään ja laittavat itse omaan suuhunsa. Tapasimme myös yhden astetta laiskemman norsun, jota sai syöttää suoraan suuhun. Norsuilla on muuten valtavan iso ja pehmeä vaaleanpunainen kieli ja sen hampaat ovat niin syvällä että niitä ei edes näy vaikka tuijottaa suoraan avoimeen suuhun! Alla todistusaineistoa siitä että allekirjoittanutkin uskalsi syöttää parituhatkiloista norsua suoraan suuhun.

Norsua ruokkimassa!

Ruokailun lisäksi elefanttien päiväohjelmaan kuuluu joessa kylpeminen, minkä jälkeen ne peittävät itsensä mutakerroksella joka suojaa niitä auringonpaahteelta. Joku voisi kysyä mitä iloa on peseytymisestä jos aikoo samantien mennä mutakylpyyn, mutta tässä tapauksessa taustalla on eläimellistä logiikkaa. Aurinkosuojan lisäksi mutakerros antaa ainakin osittaisen suojan hyttysiä ja muita ötököitä vastaan, joiden puremat kiusaaavat myös norsuja joiden iho saattaa olla jopa 3 cm paksu. Iltapäivän kylpysession jälkeen todistimme yhden elefantin raapivan itseään kuivalla ruo’olla jonka sen hoitaja etsi sille maasta – tästä on myös video mutta valitettavasti uusi tietokoneeni ei toistaiseksi tee yhteistyötä YouTuben kanssa jotta saisin sen kaikkien näkyville.

Elefanttien lisäksi reissusta jäi mieleen paljon hyviä muistoja, iholle vähän aurinkoa ja matkalaukkuun kasoittain uusia vaatteita. Lisää kuvia Chiang Main reissusta on flickrissä. Seuraava loma tiedossa marraskuun alussa kun saan Suomesta ensimmäisen vieraan tänne Laosiin, sitä odotellessa työntäyteistä arkea Vientianessa sekä valmistautumista lokakuun puolivälissä kisattaviin Dragon Boat Racing kisoihin!

Advertisements

One thought on “Elefanttien maassa

  1. Ihania kuvia!
    Jos tietokone joskus suostuu päästämään YouTubeen, kannattaa myös katsoa Elefant birth videon! (jos näytä synnytysjuttuja sattuu kiinnostamaan….)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s