Kulttuurien kirjoa

28.5.2012 Saamelaiset ovat Suomen ja samalla Euroopan ainoa alkuperäiskansa. Pelkästään Laosissa eri etnisiä ryhmiä (poliittisista syistä alkuperäiskansa-käsite ei ole käytössä Laosissa) on useita kymmeniä, joista useimmilla on oma kieli, eräänlainen kansallispuku, omat perinteet ja tavat. Jokin aika sitten pääsin seuraamaan Luang Prabangissa etnistä muotinäytöstä, jossa paikalliset opiskelijat esittelevät eri vuoristoheimojen perinteisiä asuja. Katsokaapa tätä väriloistoa! Muotinäytöksen jälkeen kulttuuritarjonta jatkui hihhop-tanssiesityksellä. Laosissa on kaltaisekseen pieneksi kehitysmaaksi poikkeuksellisen aktiivinen hiphop ja breakdance -yhteisö, joka kyseisen illan kokemuksen perusteella toimii menestyksekkäästi myös pääkaupunki Vientianen ulkopuolella. Näillä kavereilla oli tosi hauskaa joten yleisössäkään ei voinut kuin hymyillä!

Isot edellä ja pienet perässä – kuka tietää mitä tästä pikkutyypistä vielä tulee?

Kolmas hiljattainen kulttuurikokemukseni oli yliopiston taideopiskelijoiden näyttelyn avajaisiin osallistuminen. Onneksi menimme avajaisiin, sillä jostakin syystä täkäläiseen näyttelykäytäntöön kuuluu että ostetut teokset saa viedä samoin tein kotiin. Allaolevista kuvista välittyvä tarjonta hupeni kirjaimellisesti silmissä ja myöhemmin näyttelyyn tutustuneet tuttuni olivatkin syystä pettyneitä näkemäänsä (allekirjoittanut pahoittelee kuvissa näkyviä heijastuksia). 

Laosista ehkä puuttuu mahtava ja monipuolinen elävän musiikin tarjonta ja se toistaiseksi ainoa elokuvateatterikin näyttää suurimmaksi osaksi vain thainkielisiä tai dubattuja elokuvia, mutta kulttuurityhjiössä täällä ei tarvitse elää. Ja toisaalta katson elokuvani mieluummin ilman popparia anyway…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s