Polttavan auringon alla

3.4.2011. Tilastoista täysin poiketen maaliskuu oli säiden puolesta vähintäänkin epänormaali: epävakainen, muutamaan otteeseen todella sateinen ja jossain määrin lämpöön jo tottuneen mielestä tosi kylmä. Paikallinen rakennustekniikka ei tunne tiivisteitä (eikä todennäköisesti turhantarkkaa mittaamistakaan) joten kun ulkona on öisin 15 astetta tai alle niin sisällä ollaan suurin piirtein samoissa lukemissa. Hainpa yhtenä yönä vierashuoneesta ylimääräisen peitonkin ettei tarvinnut koko yötä palella. Tuli kuitenkin kuun vaihde ja säiden herra päätti kertaheitolla palata ruotuun. Seurauksena noin 15 asteen nousu lämpötilassa alle kahdessa vuorokaudessa ja allekirjoittaneelle jatkuva hiki. Tai no, sisällä ilmastointilaitteen hyristessä olo on ihan mukava (ilman ilmastointia sisälämpötila n. 32 astetta). Mutta ulos mennessä voi melkein lyödä vetoa että ensimmäiset hikikarpalot ilmestyvät ohimoille ennen kuin on ehtinyt kävellä/pyöräillä portista ulos kadulle. Päivän saldo: kolme kertaa ulkona, kolme kertaa suihkussa.

Myös ultimaten pelaamisesta Mekong-joen pohjalla tuli kertaheitolla huomattavasti vaativampaa. Pelit lienee pakko aloittaa jatkossa nykyisen klo 16 sijaan myöhemmin, sillä hiekka polttaa iltapäivällä jalkojen alla siinä määrin ettei tee mieli juosta yhtään askelta vaan korkeintaan haudata jalat nilkkoja myöden hiekkaan. Yleisesti ottaen spurttailu hiekalla suorassa auringonpaisteessa 35+ asteen lämmössä käy kunnon päälle enemmän kuin laki sallii ja vesipullojen sisältö hupenee silmissä. Veden lisäksi merkittäviä määriä kuluu aurinkorasvaa, josta tosin on kyseenalaista hyötyä tässä lajissa. Vaikka on miten urheiluun tarkoitettua ja vedenkestävää aurinkovoidetta, hiekka ja hikoilu vievät siitä suuren osan mennessään. Todisteena eilisten pelien jälkeen jälleen kerran lievästi punoittavat nenä ja olkapäät. Törmäsin eilen yhteen satunnaiseen pelikaveriin hakiessani aamupalaa kahvilasta ja sain hyvin ytimekkään vastauksen kysymykseeni siitä, aikooko hän pelaamaan iltapäivällä: “only those who enjoy pain will go in this heat” (eli vain ne jotka nauttivat kivusta suostuvat pelaamaan näillä helteillä). Kaveria ei näkynyt kentällä mutta meitä masokisteja oli kuitenkin kymmenisen kappaletta ja hauskaa oli (kuten aina).

Kohtapuoliin hieman vilvoitusta ja tervetullutta vaihtelua Vientianen arkeen tuo 10 päivän uuden vuoden loma. Huhtikuun puolessa välissä on buddhalainen uusi vuosi (täkäläisittäin Pi Mai), joka tuo mukanaan kolme vapaapäivää töistä. Näiden ja muutaman vuosilomapäivän turvin voi sitten paeta hillitöntä ja hallitsematonta uuden vuoden juhlintaa Laos-Myanmar-Thaimaa-Kamputsea -akselin ulkopuolelle. Suomessa suurinta karnevaalitunnelmaa edustanee vappu, mutta kuulopuheiden mukaan täkäläinen uusi vuosi on moninkertaisesti pahempi. Esim. tiiminvetäjämme on ostanut uuden auton, jonka hän sanoi haluavansa itselleen vasta uuden vuoden jälkeen koska on hyvin todennäköistä että auto vandalisoidaan juhlijoiden toimesta uuden vuoden aikana. Liikenneonnettomuudet ja ryöstelyt moninkertaistuvat Pi Main aikana samassa suhteessa kun ihmiset juopuvat ja tuhlaavat rahansa kyseisiin iloliemiin. Useat kaupat sulkevat ovensa koko viikoksi ja esim. monet vakuutukset eivät ole voimassa viikkoa ennen ja jälkeen Pi Main. Kuulemma tämäkin sirkus on näkemisen arvoinen (sen yhden kerran), mutta jätän suosiolla tämän option ensi vuodelle. Ensi viikolla suuntaan kiltisti sen alta pois Malesiaan ja Indonesiaan. Alla oleva kuva on tämäniltaiselta kävelyltä Mekongin rannalta, kun olimme ystävien kanssa uittamassa koiria. Seuraavat kuvat auringonlaskuista luvassa Balilta!

Auringonlasku Mekong-joella, 3.4.2011

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s