Rajarallia ja tv-kameroita

13.2.2011 Viime viikot ja päivät ovat olleet aika vauhdikkaita ja työntäyteisiä joten kirjoittaminen on jäänyt vähemmälle. Vähän on kuitenkin ollut aikaa muuhunkin kuin työntekoon, joten tässä pikaisesti joitakin viime päivien kohokohtia.

Takana on nyt yhteensä neljä laon kielen yksityistuntia ja edistys on ollut huimaa. Olemme opiskelleet tervehdykset, persoonapronominit, viikonpäivät ja ajan määreet, demonstratiivipronominit, numerot ja peruslaskutoimitukset, kellonajat ja päivittäiset rutiinit sekä viimeisimpänä aakkoset (33 konsonattia ja 28 vokaalia). Menneellä viikolla kykenin jo hoitamaan hedelmäostokset laoksi ja myös ruokailemaan paikallisella iltatorilla. Onnistuin myös kirjoittamaan oman nimeni ja sanan ‘kiitos’ laon kielellä! Kielen opiskelu vaatii luonnollisesti paljon aikaa ja loputtumat määrät toistoja ja harjoitusta, mutta niillä tulee myös tuloksia mikä motivoi jatkamaan.

Liikunta on rajoittunut viime aikoina lähinnä hyötyliikuntaan työmatkapyöräilyn muodossa. Päivä päivältä lämpenevä sää tekee siitä tosin aika hikistä puuhaa… Lisäksi olen ehtinyt kerran joogatunnille ja pelaamaan ultimatea Mekongin biitsille. Jälkimmäinen oli tosin täydellisen uuvuttavaa suorassa auringonpaisteessa 31 asteen helteessä, puolen tunnin heittelyn jälkeen energiaa riitti alle puolen tunnin peliin ennen kuin nestehukka otti niskalenkin ja oli pakko lopettaa. Sään lämmetessä iltapäivät alkavat olla liian kuumia pelaamiseen, toisaalta viikonloppuaamuisin iso osa frisbeejengistä lataa mieluummin akkuja edellisen illan juhlinnan jäljiltä kuin syöksyy hiekkaan kiekon perässä. Saa nähdä miten kauan pelit jatkuvat hiekalla enne kuin kuumuus tekee huvista mahdotonta tai vesi nousee ja vie meiltä pelialustan.

Eilen pääsin kollegan kyydissä käymään Thaimaassa, Vientianesta sillan toisella puolella sijaitsevassa Nong Kaissa. Rajamuodollisuudet ovat aikamoiset sillan kummassakin päässä, molempiin suuntiin. Passit, maahantulo- ja maastalähtökortit x4, ajoneuvon paperit, siltamaksut ja muu hässäkkä vaativat asiointia useammalla eri luukulla, kokonaisuudessaan aikaa kyseisiin muodollisuuksiin kului pari tuntia. Nong Kaissa käytiin muutamassa Laosin mittarilla mitattuna megaluokan ostoskeskuksessa, joista mukaan tarttui kaikenlaista keinonahkakengistä ja pyyhkeistä aterimiin, blenderiin ja hengityssuojaimiin. Muutto omaan kämppään häämöttää parin viikon päässä joten kaikelle tulee pian käyttöä. Päivän löytö: kolme pientä räsymattoa 65 bahtilla eli noin 1,5 eurolla.

Menneellä viikolla pääsin myös ensimmäistä kertaa kansalliseen televisioon kun projektimme käynnistysseminaari kiinnosti tv-kameroita. Ensireaktioni oli lähinnä huvittunut kun analysoin paikallista uutiskynnystä, mutta kuunneltuani hetken muita ulkomaisia kollegoita ymmärsin että ministeriöiden isot kokoukset ovat täällä jatkuvia iltauutisten aiheita. Seminaarin jälkeisenä päivänä olimme luonnollisesti myös sanomalehdessä.

Viikonloppuna keräsin myös vinkkejä hyvistä ruokapaikoista, seuraavaksi kokeiluun päässevät libanonilainen ja pakistanilainen paikka joiden erinomaista ruokaa on jo tullut maistelua muutamissa juhlissa. Vielä kun löytäisi kyseiset paikat, osoitteiden puuttuessa ohjeet kun ovat hieman hämäriä: ‘sen kaupan kulmalta vähän matkaa ja sitten dirt roadia (hiekkatietä) jonkin matkaa kunnes tulee sellainen kuppila missä on paljon neon-valoja’ ja ‘suihkulähteen kulmalta sille isolle hotellille päin, yhdellä sivukujalla sijaitsevan majatalon yläkerrassa keltaisten muovibannerien kohdalla’. Heh, ei muuta kuin etsimään…

Advertisements

2 thoughts on “Rajarallia ja tv-kameroita

  1. Tosi kiva lukea näitä kirjoituksia 🙂 Täällä kylmässä Suomessa ei ole tietoakaan kuumuudesta, taas Pekka pouta lupaili näitä -20-30 asteen pakkasia!! On villasukille käyttöä 🙂 Koitahan pärjäillä siellä…

    • Hui miten kylmä siellä taas on! Täällä aamu-uutiset ennustivat päivän ylimmäksi lämpötilaksi tänään +23C mikä kirvoitti kollegalta kommentin paikallisesta takatalvesta 😉 Pysykäähän lämpiminä siellä!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s