Sattuipa kerran sadekaudella

Näin ensimmäistä kertaa elämässään kun asuu tropiikissa niin sadekausi tuottaa kaikenmoista päänvaivaa pienelle ihmiselle. Onneksi täällä on paljon allekirjoittanutta kokeneempaa porukkaa jolta irtoaa paitsi vertaistukea niin myös paljon hyviä käytännön vinkkejä. Sateellehan ei mitään voi mutta siihen varautumalla ja omaa asennetta tarkistamalla arjesta on selvitty ainakin ensimmäiset puolitoista kuukautta.

Laosissa sadekausi alkaa tilastollisesti toukokuussa ja jatkuu loka-marraskuulle. Viime vuonna sateet alkoivat kuitenkin vasta heinäkuussa, joten monilla teki tiukkaa hyväksyä sade osaksi jokapäiväistä elämää jo vappuna. Oma ensireaktioni oli aika kaksijakoinen: sateen myötä joen pinta nousee huimaa vauhtia mikä tarkoittaa sitä että joen pohjahiekoilla pelatut ultimatepelit jäävät historiaan tältä kaudelta, toisaalta sade tekee ilmasta puhtaampaa ja ympäristöstä vihreämpää.

Yksi ennenkokematon sadekauden ilmiö on toistuvat tulvat niin kaupungilla kuin ihmisten kodeissakin. Sisätiloissa tulvat ovat tietysti huomattavasti pienimuotoisempia kuin kaduilla mutta sitäkin huolestuttavampia. Ensimmäinen kunnon ukkosmyrsky (6 tuntia jatkuvaa salamointia ja jyrinää, voitte arvata paljonko pelkäsin istuessani kynttilänvalossa ja ihmetellessäni luonnon voimaa) puski vedet ulko-oveni alta sisälle metrin lammikoksi. Naapurikorttelissa asuvalle ystävälleni kävi hieman huonommin: vedet valuivat upouuden talon katosta läpi. Eilen illalla ja viime yönä riehunut myrsky häiritsi pahemman kerran unta ja puski jo tuttuun tapaan vedet oven alta niin että aamulla piti varoa liukastumasta laattalattialla. Hiljattain uuteen kotiin muuttaneet ystävät taas löysivät aamulla lammen olohuoneestaan. Töihin pyöräillessä vastassa oli useampia tulvan varaan joutuneita katuja ja viimeisimpänä rakas toimistomme, joka sijaitsee kuopassa ja jonka ympärillä ei ole viemäröintiä. Tässä kohtaa varautumisesta oli hyötyä, kumisilla varvastossuilla ei ollut mikään ongelma kahlata veden läpi. Sääliksi kävi niitä miehiä jotka neuvottoman oloisina tepastelivat vesialtaan reunoilla edelleen jatkuvassa sateessa ja odottivat että rakennuksen takapuolella sijaitsevalta työmaalta löytyisi riittävän pitkä ja vahva lauta, josta saataisiin tehtyä silta toimistoon. Toimistossa tarkistin paikallisen ilmatieteen laitoksen sivut, 24h sadekertymä 74.7mm…

Muita jossain määrin epämiellyttäviä sadekauden ilmiöitä ovat home ja sisätiloihin haluavat ötökät ja muut oliot. Bambupuinen hedelmäkulho oli yhtenä kauniina iltapäivänä aivan homeen peitossa sisältöineen kaikkineen. Onneksi kootut sadekauden survival-vinkit tulivat apuun ja sain pelastettua kulhon etikalla. Ötököiden osalta kokemusta on toistaiseksi kertynyt lusikka-veitsi-haarukkalaatikkoon pesän tehneistä koppakuoriaisista ja rohkenen väittää että ei yhtään harmittaisi jos se kokemusten keräily jäisi tältä osin tähän. Onneksi läksiäislahjaksi saatu Bio-Kill pelasti ja muutamaa yksittäistapausta lukuun ottamatta toista invaasiota ei ole nähty. Näin betonin keskellä kerrostalossa asuvana ei onneksi tarvitse taistella rottien ja käärmeiden kanssa, ne kun näyttävät tahtovan puutarhoista sisään kuivattelemaan.

Yksittäisiä tulvia ja ötököitä enemmän arjessa koettelee kuitenkin kuuma ilma joka kosteuden yhteisvaikutuksesta on koko ajan enemmän tai vähemmän tukala. Nyt kun Suomessakin on taas kesä niin Ilmatieteen laitoksen sivuilla on käytettävissä helteen tukaluus -taulukko. Tämänhetkinen iltalämpötila 28C yhdistettynä vallitsevaan 85% kosteuteen vastaa vajaata 40C lämpötilaa, normaalisti päivisin on tällä hetkellä 32-34C lämmintä mikä vastaa kosteuden kanssa lähes 50C kuumuutta. Tähänkin on tosin aika hyvin jo tottunut, kotona sisällä ollessa pärjää useinmiten pelkän tuulettimen kanssa niin kauan kuin lämpötila on alle 30-32C. Toista on toimistossa jonka ilmastointi on tällä hetkellä ollut rikki viime viikon puolivälistä; työteho laskee moisissa olosuhteissa iltapäivään mennessä aika tehokkaasti.

Jotta nyt ei menisi ihan valitusvirreksi koko kirjoitus niin tässä kohtaa mainittakoon että elämä täällä on toisaalta aikamoista juhlaa enkä muista edes opiskeluaikoina juhlineeni näin paljon. Laskin pari päivää sitten että taitaa olla viimeksi joskus huhtikuun alkupuolella kun oli viikonloppu ilma jonkinlaisia pippaloita. Loman jälkeen tuli pääsiäisbrunssia, vappubileet, grillibileet, 30v-synttärit, leijonien kultamitalikahvit, kattoterassilla cocktail-teemalla järjestetyt omat synttärit, tuparit, läksiäiset, kirjanjulkistusbileet ja viimeisimpänä (kaatopaikka)piknik joen rannalla. Univelallisena pohdin josko vaan olisi muutaman viikonlopun, mutta seuraaville viikonlopuille on jo tiedossa ainakin kuukausittaiset Suomi-drinksut, keilaturnaus ja juhannussauna… Ihanaa kesää kaikille!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s